Awards

2006 Royal Australian Institute of Architects Commendation

Interiors

Jury Comments

The Beachview Court Residence is commended for the clarity, durability, effectiveness and simplicity of its interior design. The plan is a practical, pragmatic and informal interpretation of a brief for a family beach house, but at the same time the architects have created a transparent space, infused with natural light, that is a delight to inhabit and dwell in.

The interior space is a comfortable, yet subtly designed platform from which to take in the expansive ocean views. The materials used and the detailing employed are serviceable, crisp and contemporary, yet provide a degree of warmth essential to a family home.

project description

Beachview Court
Wannanup

Project Description

The brief demanded a family holiday home that provided for the luxuries of a city residence with the practicality and informality of a beach house. A north facing rear with major ocean views informed the initial orientation. The elevation of the informal living spaces to the upper floor followed a desire to command maximum benefit from the sweeping coastline aspect. Large northern and southern glass walls on the upper floors allowed extensive natural light and a connection to the upper floor balcony that becomes the major outdoor entertaining space and helps afford privacy.

This in combination with elevated site and beachside landscaping provided the necessary privacy from nearby access paths and beach. A copper screen to the street allows for transparency and light whilst providing the support for the future landscape screening. Separation of children’s spaces to the lower floor with separated living spaces allow for flexibility in the family dynamic. Clean crisp finishes internally were provided with tiling and steel trowel dado throughout to give a continuity and easy maintenance for the beach lifestyle.