Awards

2010 Australian Institute of Architects Commendation

Interiors

Jury Comments

The Jury were impressed by the spaces created within the house, the successful integration of internal and external areas, allowing the north courtyard to be the focus of the living area.

Extensive use of glass allowed the living area to seemingly extend from boundary to boundary. An honest, consistent and restrained palate of materials created continuity, interest and warmth.

project description

Broome Street
Cottesloe

Project Description

Broome Street is a typical Cottesloe streetscape with wide verges and large trees. Without the signature views often associated with a Cottesloe address, the experience of the spacial relationships within the built form and these relationships to their confined surrounds, was paramount to the success of the project. This home attempts to heighten the users experience of an otherwise common suburban block.

A number of elements including extensive floor to ceiling glazing, exaggerated ceiling heights, a north/south transparency, large fish pond and stage-like deck create the impression the living spaces extend from boundary to boundary. The scale and proportion of the kitchen, meals, family and outdoor courtyard, in combination with these elements, provide the desired sense of place.

Extensive use of in-situ off form concrete, stone, timber, glazing and copper form the contemporary palette. A clean, raw, yet refined aesthetic was the reward of intensive, time consuming detail consideration combined with the clients trust and patience.