Project Description

The 708m2 site with a rear north aspect is situated in a quiet cul-de-sac in Cottesloe within easy walking distance to the beach. The brief required accommodation for a young family of five and flexibility in its planning to adjust accordingly for visiting relatives, entertaining and the demands of growing children.

As a pool was requested we proposed a pavilion be incorporated along the rear of the property, which could accommodate the guest ensuite, and separate ‘children gatherings’ away from the main residence. The minister’s sewer runs along the rear and eastern boundary, which required special attention and additional approvals for the pavilion.

The use of light within the building is critical in providing morning sun to bathrooms, kitchen and meals areas. Winter sun can penetrate deep within the kitchen, meals, laundry and children’s bedrooms. The aesthetic is a response to the location reflecting the construction methods employed with a “less is more” philosophy, the transparency connects the iconic Cottesloe Norfolk Pines to the private north rear yard and kitchen meals area.

The northern pavilion encloses and connects the outdoor with the interior. Large glass doors further enhance and promote the blurring of the connection between inside, outside house and pavilion.

Upon entry one is exposed to the use of natural light and height within a modest scale. The entry is one of many examples where transparency is utilised to further expand the restrained proportions and volume.

The kitchen/meals forms the pivotal hub and transition zone between the functional changes within the house, it divides formal from informal and private from public.

The house incorporates 3 storeys compromising the basement garage, gym, and cellar. The ground floor accommodates the kitchen, family, living areas which open up to the landscaping and outdoors.

The upper level has been planned to separate the master bedroom away from the children and their activity area.