Project Description

A contemporary, light filled home that could also be a gallery for art loving clients was conceived around a tight brief with a focus on transparency without compromising privacy. The elevation of the entry together with the generous setback and appropriate landscaping enhance the privacy of an otherwise exposed frontage whilst maximizing the benefits of a sun drenched northern courtyard.

On entry, one is exposed to the use of natural light and expansive height to propagate grandeur within an otherwise modest scale home. The entry gallery is one of many examples where transparency is utilized to further expand the constraints of contained volume and maximize exposure to the outdoor rooms that form an adjunct to the inner home. Furthermore, the gallery forms the pivotal hub and transition zone between the functional changes of the house. It divides formal from informal and private from public.

A consciousness of environmental responsibility pervaded through controlled use of expansive cantilevered roof planes, carefully placed natural ventilation and orientation of open glass facades and protective masonry elements. Careful consideration was paid to the balance of exposure and enclosure with the functional requirements of the spaces informing the outcome.